Lær å stole på deg selv

Søker du råd og bekreftelse fra andre fremfor å stole på deg selv?

Det er vanlig å spørre om råd og søke bekreftelse fra andre i ny og ne.  Spørsmålet er hvor ofte du trenger det og hvorfor. Igjen handler det om balanse. Om du har et så stort behov for råd og bekreftelse at det går ut over evnen til å ta egne valg og stå på egne ben, da kan det være lurt å gjøre noe med det.

Om du velger å ikke gjøre noe med det, vil du gå gjennom livet og etterfølge andre sine råd. Du lever ut andre sine valg istedenfor dine egne. Husk at alle gir råd basert på sine egne erfaringer og preferanser. Det er ikke sikkert det passer for deg. Kun du vet hva som er rett for deg. Lev ut ditt eget liv.

Noen ganger trenger vi råd og bekreftelse fordi vi ikke har kunnskapen selv, men da bør du spørre de som har lykkes med det du ønsker å oppnå. For eksempel, om du skal pusse opp kjøkkenet selv, hvem spør du om råd? Gjerne noen som har faglig kompetanse og har gjort det før. Hvorfor spør du ikke frisøren din? Fordi vedkommende har kompetanse på hår og ikke oppussing. Spør de som kan og har lykkes med det du vil har råd om.

Når det kommer til personlige valg, er det kun du som har svaret. Lurer du på hva du skal jobbe med, studere, om personen du dater er bra nok, eller hva du skal gjøre med livet ditt generelt, da må du ha kontakt med egne verdier og mål for å finne svaret. Det er kun du som vet hva som gir deg energi, glede, mestringsfølelse, ny giv, god selvfølelse, m.m. Hva om du spørre deg selv om råd? Om noen i din situasjon hadde spurt deg om råd, hva ville du sagt? Det beste er vel om du gir deg selv bekreftelse på at det er ok å være deg selv og leve ditt liv.

Dette er ikke alltid lett om du har for vane å spørre andre om bekreftelse og råd før du gjør noe som helst. For å kunne gjøre noe med dette, må du først bli bevisst mønstrene din. Deretter kan du bryte dem og lage nye. Her kommer noen spørsmål du kan stille deg selv for å identifisere mønstret som gir behov for bekreftelse:

  • I hvilke situasjoner har jeg mest behov for bekreftelse?
  • Hvem har jeg behov for bekreftelse fra?
  • Hva ønsker jeg bekreftelse på?
  • Når jeg har fått den bekreftelsen jeg søker, hvordan har jeg det da?

Hva er mønsteret? Start med å vær nysgjerrig på deg selv. Husk at dette er en prosess som tar tid. De handlings- og tankemønstrene du har laget deg gjennom livet, kan sitte dypt. Derfor handler det om å gjøre små grep i hverdagen som hjelper deg til å stole på deg selv litt mer hver dag.

Tips:

1. Snakk positivt til deg selv. Bruk gjerne affirmasjoner for å trene på dette. Du kan for eksempel bruke disse:

  • Jeg tar valg basert på egne vurderinger.
  • Selv om jeg velger feil, vet jeg at jeg er verdifull.
  • Jeg stoler på min egen dømmekraft.
  • Jeg kjenner meg selv best og tar de beste valgene for meg.
2. Før du legger deg, gå gjennom alle hendelsene ila dagen hvor du stolte på deg selv. Klapp deg selv på skulderen og skriv det ned. Dette kan gi deg motivasjon til å gjøre mer av det.

3. Øv på å stole på deg selv. Når du legger merke til at du søker råd og bekreftelse, stopp opp og kjenn etter hva det er du vil. De første gangene kan det være du spør om råd likevel, men da er du klar over at du gjør det. Neste gang gjør du kanskje det motsatte. På sikt vil vanen bli å stole på deg selv. Små steg til suksess.

Det å lære og stole på seg selv krever hardt arbeid og dedikasjon. Det handler om å ta et valg om å jobbe med deg selv hver dag slik at du er i stand til å leve livet ditt fult ut. Du har bare ett, gjør det meste ut av det. Spør deg selv:

Om jeg ikke hadde behov for bekreftelse, hva hadde jeg gjort da?

Gjør det!