Redd deg selv først

Kjenner du at du vil noe mer i livet, men du føler deg egoistisk om du gjør det? Får du dårlig samvittighet om du sier nei til andre og derfor sier ja selv om du ikke vil? Om du gjør dette over tid hvordan vil du ha det da? Du vil mest sannsynlig bli veldig sliten. Når du er sliten, hvor mye har du å gi til andre da? Ganske lite. Likevel gir du det du har av energi. Utfallet blir i verste fall at det ikke er mer energi igjen til deg selv og det du virkelig vil. Er dette en sirkel du går i? Konsekvensen av det kan bli at du ikke får realisert deg selv og dine drømmer. Kanskje går du rundt og gnager på dette, tenker på alt du vil og blir frustrert fordi du ikke kommer i gang. Du går i samme tralten. Livet står på vent.

Jeg vil minne deg på grunnen til at du skal ta på din egen maske på flyet før du hjelper andre. For å kunne hjelpe andre må være sterk nok i deg selv og ha overskudd. Det er kun her du virkelig kan hjelpe andre og være den personen du vil være ovenfor dem du er glad i. Spørsmålet er egentlig hva som er bakenom denne dårlige samvittigheten? Er det fordi du kun føler deg bra nok om du gjør andre ‘glad’? Tror du at dette er det andre forventer av deg? Er du redd for at de ikke vil være sammen med deg lenger om du setter grenser? Hva er det?

Nøkkelen er å bli bevisst på disse tanke- og handlingsmønstrene som gjør at du setter andre foran deg selv. Når du blir bevisst kan du for eksempel se at du er i ferd med å si ja til noe du egentlig ikke vil fordi du er redd for ikke å bli likt hvis du sier nei. Da kan du ta andre valg. Kanskje du ikke klarer å si nei med en gang, men over tid vil du være i stand til dette. Det er selvutvikling. Selvutvikling handler om å bli bevisst tanke- og handlingsmønstre og etterhvert bryte de. Ved å jobbe med deg selv bevisst, være nysgjerrig på ditt indre liv, vil du se mønstrene hvor du saboterer for deg selv, og tar valg som tapper deg for energi. Derfra kan du gjøre det motsatte. Start med å gjøre små ting i hverdagen som fyller batteriene dine.

Selvpleie

I dag er det mange som tar bedre vare på bilen sin enn de tar vare på seg selv. Hvor godt fungerer en bil uten service? Hvor lenge klarer du å fungere godt om du ikke tar vare på deg selv? Selvpleie handler om å jevnlig gjøre ting som er bra for deg og fyller på energitanken. Dette kan være å meditere, ta et bad, høre på musikk som gir deg glede, gå på tur i skogen og lytt til skogens ro, male, tegne, lese bok, lage mat, gjøre hva enn som gir deg energi og glede. Dette er å ha service på deg selv. Tenk tilbake på en gang du hadde det skikkelig bra og hadde masse energi, hva gjorde du da? Tenk på en gang du kunne gi masse av deg selv til en du er glad i, hvordan hadde du det inni deg da? Du kan gi mer til andre når du har det bra med deg selv.

Det å ta vare på seg selv er ikke egoistisk og du trenger ikke ha dårlig samvittighet for det. Min påstand er at det å ta vare på deg selv er det beste du kan gjøre for andre. For om du har det bra med deg selv, er du en bedre utgave ovenfor andre og har mer å gi.

Redd deg selv først!