Tiden løper fra meg

Er du redd for å stå stille på en plass og ikke komme videre? Er det mange ting du ønsker å gjøre, men kommer ikke i gang? Kjenner du på håpløshet fordi endring tar tid? Føler du at tiden løper fra deg?

Om du unngår å prøve noe nytt, velger å sitte inne å se på Netflix hele dagen, eller runde sosiale medier 5 ganger istedenfor å søke på den jobben, ta det kurset, begynne å studere, prøve det du lenge har tenkt på, så utvikler du deg ikke. Du står på stedet hvil og kommer ikke videre. Kanskje kjenner du på dårlig samvittighet for dette, håpløshet, frykt for hva som vil skje om du prøver, tankekjør og krisemaksimering? Dette er også et mønster. For å komme ut av det må du gjøre noe annet enn det du pleier å gjøre. Du må bryte mønsteret. Det krever nye tanker, ord og handlinger.

Tanker

Hvilke tanker er det som gjør at du går i den samme tralten,
kjenner på håpløshet, dårlig samvittighet eller frykt?

Hva er andre positive tanker du kan erstatte disse med?

Hver gang du merker at du går inn i negativt tankekjør, gå over
til å tenke på de nye positive tankene. Desto mer du gjør dette, jo mer vil du tro
på det, og du etablerer etterhvert et nytt tankemønster.

Ord

Hvis suksess var garantert, hva hadde du sagt til deg selv og andre om livet og dømmende dine?

Dette er de ordene du bør bruke fra i dag. Ord påvirker tankene og handlingene dine. De forplanter seg i underbevisstheten og styre deg i retningen av ordene du har valgt. Ord har kraft, bruk de klokt.

Handling

Hva er handlingsmønstret ditt som saboterer for deg? Kanskje du ønsker å starte å trene, men etter at du har kommet hjem og spist middag så kommer du deg ikke ut igjen? Hva kan du gjøre annerledes for å få trent i dette tilfellet? Hva kan du gjøre annerledes i situasjoner der du saboterer for deg selv? Hvilke handlingsmønstre må du bryte for å komme deg videre?

Her kan det være lurt å starte i det små. Hva er små ting du kan gjøre hver dag som på sikt vil gi store resultater?

Jeg anbefaler boken ‘Slight edge’ som handler om nettopp dette. Istedenfor å sette mål om å trene 2 timer 3 ganger i uken, skal du heller trene 15 min hver dag. Når dette blir en rutine kan du øke til 30 min, osv. Om du ønsker å lese flere bøker, men kommer ikke i gang, start med å lese 2 sider hver kveld før du legger deg. På denne måten blir terskelen lav for å komme i gang og det er lettere å holde ut.

Hvis du løper 15 min hver dag i 3 mnd, hvor mange km har du da løpt kontra å tenke at du skal begynne å løpe, men ikke kommer i gang? Om du leser 2 sider hver kveld, hvor mange sider har du lest på et år? Flere enn om du ikke starter.  

Start i det små.

Om du ikke tar valget om å endre tankene, ordene og handlingene dine for å komme deg videre, vil du mest sannsynlig gå rundt med en indre uro, en tanke som gnager, vondt i magen, eller sitte som gammel og grå og angre på at du ikke gav mer faen og prøvde.

Top 5 regrets of the dying’ av Bronnie Ware

Denne boken gav meg et godt perspektiv på livet. Boken er skrevet av Bronnie Ware som etter mange års arbeidet med noe hun ikke var tilfreds med, begynte å søke etter en jobb med mening. Til tross for at hun ikke hadde noen formelle kvalifikasjoner eller erfaring, begynte hun å jobbe med palliativ omsorg (pleie og omsorg for pasienter med inkurabel sykdom og kort forventet levetid). I løpet av tiden hun tilbrakte med de døende, skrev hun ned de vanligste angrene de hadde. En av de er:

 «Jeg skulle ønske jeg hadde hatt mot til å leve livet tro mot meg selv, ikke det livet andre forventet av meg» – (egen oversettelse).

Her forteller boken om Grace som hadde mange drømmer, men lot seg styre av mannen sin. Da hun lå for døden, angret hun bittert på at hun aldri gjorde noe med drømmene sine.

Mange venter på bekreftelse for å sette i gang, men den dukker sjeldent opp før du lærer å gi den til deg selv. Behovet for bekreftelse kan bli til en avhengighet, og når du er avhengig av noe vil du bare ha mer. Du får aldri nok. Derfor må du bryte avhengigheten og øve på å stole på deg selv.

Sannheten er at det ikke er noen quick fix til god selvfølelse eller til drømmene dine. Det er beinhard jobbing og det er nettopp det som er det gode med det. Hadde det vært lett ville du ikke strukket deg for å bli bedre og kjent på stolthet når du fikk det til. Du hadde ikke utfordret deg selv og kjent på en enorm mestringsfølelse etterpå. Du hadde ikke kjent glede av å få til noe du lenge har jobbet imot. Du vil ikke kunne se tilbake på en periode i livet og tenkt ‘wow jeg har kommet langt og utviklet meg’. Motstand gjør at det å lykkes og mestre noe føles enda bedre.

Hvis du velger å stoppe mønsteret med å utsette, vente på det rette øyeblikket, eller at noen skal ‘laste ned’ all kunnskapen du trenger i deg som i Matrix, vil du leve et liv som er forenelig med dine verdier, behov og drømmer. Du kan da si din mening og stå opp for deg selv fordi du vet du har verdi uansett hva andre tenker og mener, du tar valg fordi du klarer å stole på deg selv, fordi du vet at du lærer på veien, du har det bra med deg selv og kan gi mer tilbake til de du er glad i, du kan kjenne kribling i magen fordi du er på rett vei. Husk at ingen har all kunnskapen før de starter, noe må man erfare. Dessuten er ikke mot fravær av frykt, men å handle på tross av den. Finn frem motet!

Tips for å komme i gang

1.       Lag en to do list for dagen. Start med få oppgaver så du vet du klarer det.

2.       Gjennomfør og kjenn hvor deilig det er å huke av alt du har fått gjort.

3.       Når det blir lett å gjennomføre få ting, legg på flere oppgaver og nye ting du vil prøve. Dette øker toleransen din for å få ting gjort og senker terskelen for å prøve noe nytt.

Du har bare et liv, hva ønsker du å få ut av det?